Discord'da gizli belgeleri paylaşıyor ve 16 yıl hapis riskiyle karşı karşıya

Discord'da gizli belgeleri paylaşıyor ve 16 yıl hapis riskiyle karşı karşıya

Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları'nın bir üyesi olan 22 yaşındaki Jack Teixeira, oyuncular arasında popüler bir çevrimiçi sohbet platformu olan Discord'da askeri sırları ifşa ettiğini itiraf etti. Hükümetle yaptığı anlaşma kapsamında 16 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Teixeira, geçen Nisan ayında annesinin evinde tutuklanırken, federal ajanlar onun bilgisayarında ve telefonunda çok sayıda hassas belge buldu. Kendisi, ulusal savunmayla ilgili bilgilerin izinsiz ifşa edilmesini cezalandıran Casusluk Yasasını ihlal etmekle suçlandı.

Savcılara göre Teixeira, belgeleri bir video oyunu olan Minecraft'a ayrılmış bir Discord sunucusunda paylaştı. Belgelerde Ukrayna'daki savaş, Rusya'nın Mısır ve Türkiye ile yaptığı silah anlaşmaları, bir ABD şirketine yönelik siber saldırı ve yurtdışındaki ABD birliklerine yönelik planlı bir saldırı hakkında bilgiler yer alıyordu. Belgeler daha sonra 4chan ve Telegram gibi diğer çevrimiçi platformlara dağıtıldı.

Leaker cezasını 11 yıla indirmek istiyor

Hükümet, Teixeira'yı casusluk amacıyla ya da ihbarcı olmakla suçlamadı. Bunun yerine, çevrimiçi arkadaşlarını etkilemek ve bilgisini göstermek için belgeleri sızdırdığını söyledi. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir federal kolluk kuvveti yetkilisi, New York Times'a, Adalet Bakanlığı'nın daha kötü niyetli niyetlere dair hiçbir kanıt bulamadığı için suçu kabul etme anlaşmasını kabul ettiğini söyledi.

Anlaşmanın yine de Eylül ayında duruşma yapacak olan Yargıç Indira Talwani tarafından onaylanması gerekiyor. Cezalandırma yönergeleri 11 ila 16 yıl arasında hapis cezası öngörmektedir. Teixeira'nın avukatı Michael K. Bachrach, müvekkilinin gençliğini ve olgunlaşmamışlığını gerekçe göstererek asgari cezayı savunacağını söyledi. Bachrach, "Bu bir çocukla ilgili" dedi. "Gençliğinin neden önemli bir rol oynadığını tespit edebileceğiz" diye temin ediyor.

Müfettişlerin Teixeira'nın çevrimiçi paylaşımlarının kapsamını bir araya getirip getiremeyecekleri belli değil. Tutuklanmadan önce Teixeira, izlerini gizlemek için Discord'un veri saklama politikalarından yararlandı. Aynı zamanda Thug Shaker Central adlı bir sunucunun tamamını çökertti; burada The Washington Post, Teixeira'nın gizli belgeleri çoğu genç olan bir grup erkek çocuğuyla onları etkilemek amacıyla paylaştığını keşfetti. Discord yetkilileri, Teixeira'nın eylemlerinin kendilerini kolluk kuvvetlerine sağlayacakları bir sunucu arşivinden mahrum bıraktığını söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.