Moore Yasası'nı hayata geçiren Intel'in kurucu ortağı Gordon Moore hayatını kaybetti
Şirket, "Moore Yasası" ile on yıllar boyunca bilgi işlem gücünde istikrarlı bir artış öngören yarı iletken endüstrisinin öncüsü Intel'in kurucu ortağı Gordon Moore'un Cuma günü 94 yaşında öldüğünü duyurdu.
Mikroişlemci devi bu akşam Intel'in kurucu ortağı Gordon Moore'un öldüğünü doğruladı. Kendisi 94 yaşındaydı. Eşiyle birlikte kurduğu hayırsever kuruluş Gordon ve Betty Moore Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, çip gurusu Hawaii'deki evinde ailesiyle birlikte huzur içinde hayata veda etti.
Gordon Moore modern teknoloji endüstrisinin en önemli figürlerinden biridir. Bilgi işlemin ilk günlerinde bilgisayarların milyonlarca eve girmesinden kısmen sorumluydu ve kendi adını taşıyan ünlü Moore Yasası ile tanınıyor. Moore, PC devriminden yirmi yıl önce ve Apple'ın iPhone'u piyasaya sürmesinden 40 yıl önce yazdığı makalesinde "Entegre devreler ev bilgisayarları ya da en azından bir ana bilgisayara bağlı terminaller, otomobiller için otomatik kontroller ve kişisel taşınabilir iletişim ekipmanları gibi harikalara yol açacak" diyordu.
Moore Yasası nedir?
Bilmeyenler için, 1965 yılında Gordon Moore, bir devredeki bileşenlerin (transistörlerin) sayısının her 12 ayda bir iki katına çıktığını ifade eden ve Moore Yasası olarak bilinen bir deyim ortaya attı. Bu yasa o zamandan beri birkaç kez revize edilmiştir. 1975 yılında yasa 24 aya uzatılmıştır.
Bu yasaya göre, bilgisayarlarımızın hızının ve kapasitesinin her iki yılda bir artmasını bekleyebiliriz, ancak onlar için daha az para ödeyeceğiz. Moore Yasası'nın bir diğer ilkesi de bu büyümenin üstel olmasıdır. Günümüzde Moore Yasası üstel gelişmeler üretmeye devam ederken, sonuçlar daha yavaş bir hızda elde edilmektedir.
Gordon Moore, o zamanlar yeni yeni gelişmekte olan silikon çip üretim endüstrisinde uzun ve parlak bir kariyere sahipti. Başlangıçta Intel'de başkan yardımcısı olan Moore, 1975 yılında başkan ve CEO, dört yıl sonra da başkan ve CEO oldu. 1987'ye kadar CEO olarak kaldı ve 1997'de Emeritus Başkan seçildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.