Rapora göre, Kansas City'de işten çıkarılan çalışanlar işe biraz geç geldikleri, işi kaçırdıkları ya da zaman çizelgelerinde hata yaptıkları için işten çıkarıldılar, ancak kıdem tazminatlarını alabilmek için "tüm haklarından feragat ettiklerine" dair bir belge imzalamaları da istendi. Başka bir deyişle, işten çıkarıldıktan sonra şirketin uygulamalarını sorgulayamadılar.
Houston'da şirketin, çalışanları sendikaya destekleri konusunda sorguladığı ve sendikadan ayrılmaları halinde daha iyi koşullar teklif ettiği iddia edildi. CWA'nın iddiasına göre, bu anlaşmayı kabul etmeyenler disiplin cezasına çarptırıldı ve çalışma koşulları kötüleştirilmekle tehdit edildi.
Apple'ın geçmişi
Apple tarihsel olarak işçi haklarını savunmaya yönelik çabalara karşı çıkmıştır ve iddialara göre sendika karşıtı zorunlu toplantılar düzenlemektedir. Buna ek olarak, şirketin Towson, Maryland'deki mağazasında toplu iş sözleşmesi imzalamaları gerektiğini iddia ederek sendikalı kişilerden sosyal hakları esirgediği iddia ediliyor. Şirket, ücretleri artırarak, sosyal hakları genişleterek ve programları daha esnek hale getirerek bu hamleleri durdurmaya çalışıyor.
Teknoloji devleri ile çalışanları arasındaki çatışmaların yeni bir şey olmadığını belirtmek gerekir. Activision Blizzard, Amazon ve Microsoft gibi şirketlerin çalışanlarının sendikalaşması ya da hoşnutsuzluklarını dile getirmesiyle birlikte, teknoloji alanındaki işçi örgütlenmesi 2022 yılında zirve yapmıştı. Bu arada, bu markalar sık sık bu örgütlenme girişimlerini engellemeye çalıştı.
Apple, CWA tarafından yapılan suçlamalarla ilgili olarak bugüne kadar henüz bir açıklama yapmadı. Bu davanın önümüzdeki aylarda nasıl bir seyir izleyeceği merakla bekleniyor.