Hubble Uzay Teleskobu'nun pek çok görevinden biri de diğer gezegenlerde, özellikle de çok sık gözlemlenmeyen daha büyük dış gezegenlerde değişen mevsimleri izlemektir. Bilim insanları bu hafta Jüpiter ve Uranüs'ün Hubble tarafından çekilen ve bu iki gezegendeki mevsimsel değişiklikleri gösteren en yeni görüntülerini yayınladılar.
Jüpiter Güneş'ten uzakta olduğu için ısısının çoğu dışarıdan değil içeriden geliyor. Jüpiter'in çok yüksek bir çekirdek sıcaklığına sahip olduğu düşünülmektedir, bu da nasıl oluştuğunun bir sonucu olabilir, ancak gezegenin içindeki süreçler tarafından da doldurulabilir. Bu ısı gezegenin içinden kaçarken, birden fazla katman içeren ve kutuplarında geometrik fırtınalar gibi olağandışı özelliklere sahip olan atmosferini etkiler.
Hubble'ın son görüntüsünde Jüpiter, kuzey yarımkürenin ekvatora yakın kısmında fırtınalar yaşamakta ve gezegeni dalga benzeri siklonlar ve antisiklonlar geçmektedir. Görüntüde ayrıca gezegenin soluna doğru siyah bir gölge bırakan küçük turuncu bir daire olarak Io uydusunu da görebilirsiniz.
Uranüs'e gelince, görüntü gezegenin halkalarını ve gezegenin kutbu üzerindeki beyaz pusu güzel bir şekilde yakalıyor. Uranüs, Dünya'nın ve diğer gezegenlerin çoğunun aksine, neredeyse tamamen ters dönmüş olması nedeniyle sıra dışı bir gezegendir. Bu yüzden kutuptaki pus gezegenin sağ tarafında görülebiliyor.
Pusun, görünümü mevsimlere göre önemli ölçüde değişen kutup örtüsünden kaynaklandığı düşünülüyor. Gökbilimciler bu örtünün zaman içinde nasıl değiştiğini öğrenmeye devam ediyor ve 2028'de gezegenin kuzey yaz gündönümü sırasında kuzey kutbu Dünya'ya yöneleceğinden daha da parlaklaşacağı düşünülüyor.