Erken emekli olabilmek milyonlarca çalışanın her zaman hayali olmaktadır. Bu anlamda erken emeklilik her vakit mühim konular arasında yer almıştır. Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar fiili hizmet vakti zammı ya da bir diğer adıyla yıpranma hakkı ile erken emekli olabiliyor. Düne kadar 18 mesleğe bu hak tanınırken son oluşturulan planlama ile sağlık çalışanları, cezaevi görevlileri gibi yeni meslekler eklenerek, 45 işkoluna erken emeklilik imkânı tanındı. Öyle ki, bugün madende çalışanlar 43 yaşında emekli olabiliyor. Kimler yararlanıyor?
Tek tek açıklandı! 3600 günle 49 ve 43 yaşında emekli olacaksınız! Emekli olmak amacıyla yaş koşulu getirilmesinin sonrasında SGK doğrultusundan yayımlanan yıpranma payı listesi daha da ehemmiyet kazanmıştı. Tehlikeli meslekler olarak kabul edilen mesleklere oluşturulan meşru planlama ile erken emekli olma hakkı tanınmıştı. Yıpranma hakkı ile emeklilik vatandaşlar doğrultusundan en çok aratılan konuların başında geliyor. Yıpranma hakkından yararlanmanın belli şartları var. Peki, erken emekli eden meslekler hangileri, SGK yıpranma payı olan meslekler nelerdir, 10 yılda emeklilik mümkün mü, erken emekli olmanın şartları, yolları, püf noktaları nelerdir?
43 YAŞINDA EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?
Bir vakitdir emeklilikte yaşa takılanları, erken emekliliği tartışıyoruz. Yapılan incelemeler işaret ediyor ki, çalışanların fazlalığı bir an evvel emekli olmayı düşünüyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edilip, edilmemesi ise ayrı bir konu. Belli mesleklerde çalışanlar amacıyla mümkün. Sosyal güvenlik sistemi tehlikeli ve ağır işlerde çalışanlara bu hakkı, yani erken emeklilik hakkını tanıyor. Nasıl mı? Anlatayım. Kanunda fiili hizmet süresi zammı olarak geçen, kamuoyunda ise 'yıpranma hakkı' olarak tanınan uygulama; çimento pazarında çalışandan tutun da cam ve madencilik bölümünde çalışanlara kadar çoğu mesleği kapsıyor.
Daha açık şu şekilde anlatayım; ağır ve riskli işlerde çalışanların başka çalışanlara göre daha erken emeklilik hakkı bulunuyor. Fiili hizmet vakti zammı da bu mesleklere uygulanıyor. Bu kapsamda belli mesleklerde çalışanlar her bir sene amacıyla emekliliklerine 60 ya da 90 gün, kimi mesleklerde ise 180 gün çoktan vakit kazanıyor.
3600 Günden Emeklilik Şartları Nelerdir?
4A, 4B ve 4C kapsamındaki sigorta kollarından birine mensup olarak çalışanların 3600 günden emekli olmak için sigorta başlangıç tarihinin 09.09.1999 ve evveline ait olması gerekir. Bu tarihten sonra sigortalandırılan bireylerin 3600 günden emekli olması söz hususu değildir.
3600 prim günü ödemesinin SGK'ya yapılmış olması ve 15 senelik sigortalılık süresinin tamamlanması şarttır. Bu iki koşul 09.09.1999- 30.04.2008 tarihleri arasında tamamlanmalıdır. Prim süresi ve prim ödemelerinin ek olarak yaş koşullarının yerine getirilmesi lazımdır.
9.09.1999 ve evvel ilk kez sigortalandırılanlardan 31.12.2011 tarihinden evvel 15 senelik sigortalılık süresini ve 3600 prim günün dolduran erkek sigortalılar 55 yaşında; bayanlar sigortalılar ise 54 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar.
9.09.1999 ve evvel ilk kez sigortalandırılanlar arasında yer almasına karşın 31.12.2011 tarihine kadar 3600 prim günü ödemesini doldurmamış olan erkek çalışanlar 59 yaşında, bayan çalışanlar ise 58 yaşında emekli maaşlarını alabilirler.
49 yaşı dolduruyorsanız emeklisiniz
SSK başlangıç tarihim 6 Mayıs 1986. Halen çalışıyorum. Ne vakit emekli olabilirim? Kaç gün pirim ödemeye ihtiyacım var? Genelde prim ödemelerin brüt maaş üzerinden ortalama 10 seneden beri ödenmektedir. Emekli olunca ortalama ne kadar maaş bağlanır?Rıdvan KAPLAN
Emekli olmak amacıyla 25 sene sigortalılık vakitı, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş koşullarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Sorunuzdan prim ödemenizin yeterli bulunduğu anlaşılıyor. 49 yaşınızı dolduruyorsanız dilediğiniz vakit ayrılabilirsiniz. Emekli aylığını çalışma yaşamı vakitınce üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün adedi belirliyor. Bunun yanısıra prim ödenen dönemler de çok önemli. Çünkü 2000'den evvel, 1 Ocak ayı 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008'den emekli olunan tarihe kadar ödenen primler, emekli aylığınızı değişik etkiliyor. Ne kadar emekli aylığı alacağınız bütün bu bilgilere göre değişir
SGK YIPRANMA PAYI OLAN MESLEKLER 2021 LİSTESİ!
Kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, Emniyet, MİT, basın ve gazetecilik sektörlerine ait olan 45 meslek grubu amacıyla erken emekli olma olanağı sunuldu.
MADEN İŞÇİLERİ KAÇ SENEDE EMEKLİ OLUYOR?
Son derece riskli ve tehlikeli bir iş yapan maden işçileri amacıyla emeklilik konusu ile ilgili basitlikler sağlanmaktadır. Pek çok birey 'maden işçileri kaç yaşında emekli oluyor?' sorusunun yanıtını merak eder iken maden işçileri emeklilik konusu ile ilgili yaş sınırı aranmamaktadır. Maden işçilerine çalıştıkları her sene amacıyla 180 gün yıpranma payı eklenmekte olup böylece maden işçileri 5 senede emekli oluyor. Türkiye'de erken emeklilik hakkı ile en kısa sürede emekli olanlar maden işçileri olup 5 sene çalışma ile emeklilik hakkı elde etmektedirler. Diğer SGK yıpranma payı meslekleri amacıyla da yer alan vatandaşlar ise 10 senede erken emeklilik hakkı elde etmektedir.