Adana mutfağı farklı lezzetleriyle ön plana çıkıyor. Genellikle baharatlı ve acılı lezzetleriyle tanınan Adana mutfağında mantı çorbası sıklıkla yapılıyor. Mantı çorbasının içerisinde nohut, ev mantısı ve baharatlar yer alıyor. Adana usulü mantı çorbası nasıl yapılır diye düşünenler bu tarifi evlerinde kolaylıkla uygulayabilir.
Mantı Çorbası Malzemeleri
Mantı, Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Yapımı emek isteyen mantının çorbası da başta Adana olmak üzere farklı yörelerde yapılıyor. Mantı çorbası için ev yapımı mantı olması gerekiyor. Eğer ev yapımı mantı yoksa onun yerine hazır mantı da kullanılabilir. Fakat yöresel mantı çorbası için ev yapımı mantı kullanılması daha doğru olacaktır. 8 - 10 kişilik mantı çorbası nasıl yapılır, hangi malzemelerle yapılır?
- Yarım kilo ev mantısı
- 2 litreye yakın sıcak su
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Yarım çay bardağına yakın sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi (ekşi miktarı damak tadına göre ayarlanmalıdır)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 5 diş sarımsak
Mantı Çorbası Tarifi
Adana usulü mantı çorbası nasıl yapılır? Adana usulü mantı çorbası baharatı, acısı ve ekşisiyle bilinmektedir. Mantı çorbasının yapımında genellikle kuru soğan kullanılmamaktadır. Fakat kuru soğan kullanan yerler de var. Çorbanın yapımında öncelikle tencereye sıvı yağı alın ve kızdırın. Ardından salçayı ilave ederek kavurmaya başlayın.
Salça kavrulduktan sonra ezdiğiniz sarımsakları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ardından kaynayan sudan azar azar ekleyerek salçayı açın. Suyun tamamını ilave edin ve kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladıktan sonra tuzu ve ekşiyi ayarlayın. Mantıları tencereye alın ve birkaç dakika pişirin. Mantılar yumuşamaya başladıktan sonra nohutları ilave edin. Yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Ocağın altını kapatmaya yakın kuru naneyi ekleyin. Adana usulü mantı çorbası artık servise hazır.
Afiyet olsun…