Yöresel Sivas Hingel Nasıl Yapılır? Tattığınızda Çok Seveceğiniz Sivas Hingel Tarifi

Hingel her yörede farklı isimlerle anılan bir tür mantı tarifidir. Her yörede farklı şekilde karşınıza çıkar ama bu tarif Sivas'a özgü bir tariftir. Metez ve Çerkes mantısı olarak tanınan hingel, büyük taneli olarak yapılır. Sivas hingelinin aslı patatesli olarak yapılmaktadır. Bazı zamanlarda kıymalı olarak da hazırlanabildiği için farklı türlerde tüketilebilme gibi bir özelliği vardır.

Sivas hingeli de bir mantı türüdür. Farklı yörelerde de benzer tat ile yapılan mantı türleri vardır. Mantı yapılışı ile benzer özellikleri taşır. Sadece mantı gibi üzerine yoğurt dökülmez. Lakin emin olun ki bu tadı keşfettiğiniz için fazlasıyla memnun olacaksınız, eğer mantı türlerini seven ve tüketmeyi tercih eden bir birey iseniz bu Sivas hingeli tarifini çok seversiniz. Şimdiden afiyet olsun...

Sivas hingelinin hamuru elde etmek için kullanacağımız malzemeler şunlardır:

 

  • 4 Su bardağı un
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • İç harcı için;
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 tane soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kaşık domates salçası
  • Pul biber

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Sivas Hingelinin Yapılışı

İlk olarak derin bir tencereye 4 adet orta boy patates alınır ve miktar su ile haşlanmaya bırakılır. Daha sonrasında patateslerin haşlanması sürecinde hamuru için gerekli malzemeler sırasıyla bir kap içerisine boşaltılır. Kulak memesinden bir miktar daha katı bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Hamur yoğurulana kadar haşlanmış olan patateslerin öncelikle kabukları soyularak püre haline getirilir.

İçerisinde az miktarda sıvı yağ bir tavaya alınır ve soğan ince ince doğranarak bu tavanın içinde kavrulur. Soğanlar biraz pembeleştiği zaman 1 yemek kaşığı salça eklenir ve ardından püre haline getirilen patatesler de eklenerek karıştırılır. Ardından tuzu, pul biberi eklenir ve karıştırılır. Yoğurduğumuz hamuru beze haline getiriyoruz. Eğer vaktiniz var ise dinlendirerek daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz lakin eğer vaktiniz yok ise dinlendirmeyebilirsiniz.

Elde edilen bezeleri ne çok kalın ne de çok ince olacak biçimde yufka gibi açıyoruz. Bir bıçak yardımı ile kare biçiminde kesilerek içine hazırlamış olduğumuz patatesli içten çapraz biçimde koyulup saç örgüsü şeklinde kapatılır. Bir tepsiye hafiften un serpilir yapılan hingelleri bu tepsiye koyarız. Hingelimiz bu şekilde hazır hale gelmiştir. Geniş bir tencereye su koyup kaynadıktan sonra hingelleri bu tencere içerisinde haşlayıp tabağa aldıktan sonra kızdırdığımız tereyağını üstüne dökerek servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları

Hazırlamış olduğumuz hamurumuzun sertliğini çok iyi ayarlamalısınız yok ise yumuşak bir hamurla hingelinizi yaparsanız kaynar suya atmış olduğunuz hingeller açılarak hamurlaşma gibi bir sorunla karşılaşmanıza neden olabilir.Kaynar suyunuza mutlaka tuz atmalısınız. Afiyet olsun.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifi Haberleri

MasterChef CİĞER KAVURMA TARİFİ! Ciğer kavurma yemeği malzemeleri neler?
Hint mutfağı tarifi MasterChef goan! Goan fish curry için malzemeler!
MASTERCHEF en iyi tantuni tarifi! Tantuni nasıl pişirilir, malzemeleri neler?
MasterChef Nigiri (SUSHİ) yapılışı! Nigiri TARİFİ, Nigirizuşi malzemeleri nelerdir?
MasterChef Karalahana Çorbası TARİFİ | MasterChef Karalahana çorbası malzemeleri neler?