Farklı Lezzet Arayanlar İçin Enfes Kavun Dolması! Kavun Dolması nasıl pişirilir? Kavun Dolması malzemeleri nelerdir?
Yemeğin tadı bir de sunumu oldukça önemlidir. Pek çok lezzetli yemek yapabilirsiniz. Fakat şık bir sunum ile sofrayı daha da şenlendirebilirsiniz. Bugün size sıra dışı ve hem göze hem de damağa hitap edecek harika bir tarif sunacağız. Osmanlıdan miras bu tarifle Osmanlı mutfağının o eşsiz tatları artık evinizde olacak.
Hem ailenize hem de misafirlerinize şaşırtıcı bir lezzet şöleni yaşatırken yapımı aşamasında hiç yorulmayacaksınız. Çok güzel değil mi? Tüm özel gün ve kutlamalarda sofralarınızı süsleyecek bu Osmanlı saray lezzetinin malzemeleri de oldukça kolay bulunabilir türden.
Osmanlı saray sofralarından özellikle de Ramazan aylarında hiç eksik etmemiş ve bu enfes lezzeti nesilden nesile aktarmıştır. İşte o lezzetin malzemeleri.
Kavun Dolması İçin Malzemeler
- 1 adet orta boylarda kışlık kavun
Kavunlu sosu için ise;
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 fiske dereotu
- 1 fiske maydanoz
- 1 kahve fincanı sıcak su
İç Malzemesi İçin;
- 2 adet küçük soğan
- 1 çorba kaşığı kadar tereyağı
- 1 kahve fincanı badem, kuş üzümü, Antep fıstığı
- 450 gr dana kıyma
- 1 kahve fincanı baldo pirinç
- Çeyrek demet kadar dereotu ve maydanoz
- Yarım çay kaşığı kadar tuz
- Karabiber, kişniş, toz veya pul biber isteğe göre konulabilir
Kavun Dolmasının Yapılışı
Kavun dolmasının yapılışına iç harcının hazırlanmasıyla başlayabiliriz. Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra tuzlu suda haşlayıp bir kenarda bekletiyoruz. Tereyağını tavaya alıp eritiyoruz. İçine soğanları atarak pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
Soğanlar güzelce kavrulduktan sonra kıymayı ekliyoruz ve kıymanın da kavrulmasını sağlıyoruz. Kalan malzemeleri de ekleyip iyice karıştırarak pişmelerini sağlıyoruz. Bu işleme yaklaşık olarak 5 dakika devam edip pirinci ekliyoruz. Pirinçleri dediğer malzemelerle 2-3 dakika çeviriyoruz.
Ardından kavunların üst kısımlarını kesiyoruz. Bir kaşık yardımı ile içlerini güzelce boşaltıyoruz. Bu işlemi yaparken çok inceltmemeye dikkat etmelidir. Biraz kenarlarından kalın kalmalıdır. Boşaltıp temizledikten sonra iç harcımızdan kavunların içine doldurmaya başlıyoruz. Yaklaşık 200 derecede ısıtılmış olan fırının içinde 15 dakika kadar pişmelerini sağlıyoruz.
Onlar pişerken ayrı bir tavayı alıyoruz. İçine tereyağını ekleyip eritiyoruz. Tereyağı eriyince kavunun içinden çıkan kısımlarını iyice bir soteliyoruz. Ardından maydanozu ve pul biberi ekliyoruz. Kavunlu karışımın iyice eriyip sos kıvamına gelmesini sağladıktan sonra kenara alıyoruz.
Kavun dolmasını sofrada servis esnasında bu hazırladığımız sostan üzerine dökerek ve ya yanında servis ederek hem göze hem de damağa hitap edebilirsiniz. Bazen fırında pişirmeden evvel üzerine kaşar veyamozzarelle peyniri rendeleyerek fırına öyle verebilir ve bir lezzet patlaması yaşatabilirsiniz.
Püf Noktalar
Kişisel zevklerinize göre içindeki malzemeleri azaltıp artırmanız mümkün. Bazen de servis esnasında sunum tabağında bir zenginlik yaşatmak isteyebilirsiniz. Bunun için kavun dolmasının yanında farklı alternatifleri deneyerek Osmanlıdan gelen bu geleneksel tadı görsel bir şölen haline çevirebilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.